Universiteit Leiden

nl en

Grip krijgen op cyberaanvallen en spionage makkelijker gezegd dan gedaan

We worden al jaren gewaarschuwd voor cyberaanvallen en spionage, maar grip daarop krijgen blijkt lastig, omdat er nauwelijks internationale regels zijn. Door het gebrek aan regelgeving worden cyberspionage en intelligence steeds extremer, en dat moet anders. Dennis Broeders vertelt erover bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Wereldwijde regels over cyberintelligence kennen we nauwelijks. 'Het is een blinde vlek, maar ook een intentionele blinde vlek. Staten hebben eigenlijk een soort van 'gentlemen's agreement', waarbij ze zeggen: spionage doen we allemaal, dus laten we het er vooral niet teveel over hebben', aldus Broeders. 

Cyberspionage is bij uitstek iets wat zonder regels floreert. Alles gebeurt achter gesloten deuren en moet geheim blijven, dus er is niemand die daar afspraken over wil maken. 'Vooral voor grote landen is spionage een vrij vitale functie. Als je als staat wil opereren, heb je politieke en militaire informatie nodig. Maar als je kijkt naar wat er nu gebeurt in het cyberdomein, kan je je steeds meer afvragen of we het hier over spionage hebben, of over iets anders', vertelt Broeders. 

Luister het volledige fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.