Universiteit Leiden

nl en

De gevaren van kunstmatige intelligentie

Hoe gevaarlijk zijn AI-tools als chat-GPT? Max van Duijn en Tom Kouwenhoven leggen bij EenVandaag de mogelijke gevaren van AI uit. Kouwenhoven: ‘We moeten een kritische blik ontwikkelen voor het gebruik van dit soort tools.’

We staan vaak niet stil bij het doel van applicaties als chat-GPT. We vinden het leuk om ermee te spelen, maar bedrijven zijn uit op winst. Van Duijn: ‘Wij dragen met ons gespeel bij aan het ontwikkelen van een betaald abonnement’. Kouwenhoven benoemt een ander risico: ‘We nemen klakkeloos informatie aan die kunstmatige intelligentie ons presenteert. Dat is riskant, bijvoorbeeld omdat de data meestal al een paar maanden oud is.’

AI en de Toekomst

Overheerst AI in de toekomst de mens? Van Duijn denkt van niet, maar de technologie wordt wel slimmer. Van Duijn: ‘Nu zijn technologieën soms heel intelligent, maar zijn ze dat vooral op één domein. Ik denk dat het aantal domeinen gaat toenemen en overlappen. Het aankomende decennium zal technologie ons zeker gaan verbazen.’

Lees het volledige artikel op EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.