Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in Het Parool over leuzen geprojecteerd op het Anne Frank Huis

‘Anne Frank uitvinder van de balpen,’ werd maandag op het Anne Frank Huis geprojecteerd. Dat is te zien op een video die werd gedeeld in het Telegramkanaal ‘The Laser Nazi Bunker’. Met de projectie wordt gesuggereerd dat Anne Frank haar dagboek niet zelf geschreven heeft.

Wim Voermans

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht in Leiden, ziet zeker aanknopingspunten voor strafrechtelijke vervolging van de mensen achter de actie. 'Maar er zijn wel een paar hordes die je moet nemen als het gaat om de bewijslast.'

'Als je de op het Anne Frank Huis geprojecteerde tekst letterlijk neemt, is er ogenschijnlijk weinig strafbaars aan de hand,' zegt Voermans. 'Maar er lijkt sprake van codetaal, een dog whistle waarbij de goede verstaander in de extreemrechtse hoek weet wat er wordt bedoeld. Dat kan neerkomen op indirecte discriminatie en aanzetten tot haat.'

Meer weten?

Lees het hele artikel op Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.