Universiteit Leiden

nl en

Te veel kippen-DNA in de genen van wilde oerkip

De genetische diversiteit van de wilde oerkip dreigt verloren te gaan. Dat komt omdat deze zogeheten rode kamhoenderen te veel kruisen met gedomesticeerde kippen. ‘Dat het DNA van wilde en gedomesticeerde dieren van dezelfde soort in de loop der tijd vermengd raken, is niet zo verrassend. Maar deze percentages zijn schokkerend’, zegt evolutionair biologe Manon de Visser in Kijk Magazine.

Wanneer de Thaise bevolking enkele duizenden jaren geleden rijst ging verbouwen, kwamen de rode kamhoenderen voor het eerst rondscharrelen. Ze raakte gewend aan de mens, gingen meer eieren leggen door het vele voedsel en veranderden langzaam in boerderijkippen. Ondanks hun verschillen kunnen beide soorten nog wel samen nakomelingen krijgen. Dat gebeurt vaak in Aziatische landen waar beide soorten nog vrij rond kunnen scharrelen. Daardoor verscheen er afgelopen decennia steeds meer DNA van de kip in het genoom van zijn wilde voorouder. 

Die enorme vermenging is niet best, aldus De Visser. ‘Vergelijk het met honden en wolven: als alle wolven langzaam zouden veranderen in mopshondjes, chihuahua’s en golden retrievers, dan zouden die het waarschijnlijk niet lang uithouden in de natuur. Kippen-DNA is door het fokproces flink gaan afwijken van het voorouder-genoom. Als wilde kamhoenderen dat DNA vervolgens overerven, zijn ze dus niet meer goed aangepast aan hun natuurlijke leefomgeving en kunnen ze op den duur zelfs uitsterven.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van Kijk Magazine.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.