Universiteit Leiden

nl en

Anne Urai bij BNR over onverantwoorde investeringskeuzes hogere onderwijsinstellingen

Anne Urai heeft samen met andere wetenschappers van Scientists for Future NL, een brief gestuurd aan alle hogere onderwijsinstellingen in ons land met de oproep kritisch te kijken naar hun banken en verzekeraars en actie te ondernemen tegen onverantwoorde investeringskeuzes. Bij BNR Nieuwsradio vertelt Urai over deze brief

BNR Nieuwsradio

'We zien dat de financiële wereld een belangrijke rol kan en moet spelen in de energietransitie, maar dat ze die rol nog lang niet genoeg op zich nemen. Zo wordt er nog veel geld geïnvesteerd in fossiele brandstoffen terwijl dat is niet in lijn met de klimaatdoelstellingen en het Parijs akkoord. Wij vinden dat universiteiten en hogescholen als kennisinstellingen een belangrijke voorbeeld functie kunnen vervullen door hun financiële instanties daarop aan te spreken', vertelt Urai bij BNR Nieuwsradio. Wetenschappers eisen kritische blik op banken en verzekeraars (18 januari 2023).

 

 

NPO Radio 1

Anne Urai had de eer om het Twitteraccount van NL_Wetenschap een week over te nemen.  Bij 'De Nacht Van' op NPO radio 1 vertelt zij over haar Twitter overname en haar onderzoek naar perceptie en onze zintuigen. 'De insteek van mijn Twitterovername was om het publiek kennis te laten maken met mijn onderzoek, hen te laten zien hoe mijn dag als neurowetenschapper eruit ziet en om inzicht te verschaffen in hoe de wetenschap te werk gaat en hoe zij bijdraagt aan grotere maatschappelijke debatten zoals de klimaatverandering.

Urai neemt de luisteraar mee in haar eigen onderzoek. 'Ik onderzoek hoe we de wereld om ons heen ervaren, dat niet alleen afhangt van het plaatje dat we op ons netvlies ontvangen, maar ook wordt beïnvloed door de kennis die we hebben en de staat waarin we zijn. Stel dat je bijvoorbeeld voor het stoplicht staat en je wilt zien of het rood of groen is, maar het is mistig dus je hebt geen duidelijke perceptuele informatie, dan weten we dat dingen die er officieel niet toe doen, zoals de keuzes die je eerder maakte of hoe zeker je was over eerdere beslissingen, ook beïnvloeden welk besluit je neemt.' Twitteren over de wetenschap (8 december 2022).

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.