Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan over maandrukte: kan iedereen daar zomaar heen?

Het is een komen en gaan van satellieten en ruimtevaartuigen rondom de maan. Het is er in jaren niet zo druk geweest. Momenteel zijn er meer dan tien maanmissies aan de gang en voor volgend jaar staan er nog eens vijf op de planning.

Tanja Masson-Zwaan

Het ruimtevaartuig Orion is sinds gisteren weer terug op aarde na een rondje om de maan. Dat is niet het enige vaartuig dat de afgelopen tijd rondjes om de maan heeft gevlogen of nog onderweg is: de Emirates Lunar Mission en de Japanese Hakuto-R zijn deze week gelanceerd door het Japanse bedrijf iSpace.

Volgens Tanja Masson-Zwaan is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen missies door landen of staten en missies door privébedrijven. 'NASA is bijvoorbeeld vrij volgens het ruimterecht. Maar voor privaatmissies zijn vergunningen nodig', zegt ze tegen RTL Nieuws.

Welke regels er gelden hangt vervolgens van het land af waarvandaan de missie vertrekt. 'Meestal moet de raket in ieder geval technisch in orde zijn, het moet veilig zijn en het mag geen bom zijn. Ook moet het verzekeringstechnisch goed zitten. Dat wordt allemaal getoetst.' 

Tanja Masson-Zwaan kwam hierover ook aan het woord bij EditieNL van RTL. De uitzending is hier terug te kijken (tussen minuut 5 en 8).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.