Universiteit Leiden

nl en

Patiëntenfora: een bron van informatie

Er staat veel informatie op patiëntenfora die nuttig kan zijn voor patiënt én zorgverlener. Promovenda Anne Dirkson spoort deze data op met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). In het Leidsch Dagblad vertelt ze welke inzichten ze heeft opgedaan.

Op patiëntenfora staat bijvoorbeeld veel informatie over bijwerkingen die mensen ervaren bij gebruik van medicatie. ‘Negentig procent van de bijwerkingen die mensen ervaren, wordt niet officieel geregistreerd. Het zijn vooral heel ernstige bijwerkingen die door artsen of mensen worden gerapporteerd’, zegt Dirkson.  

Ook staan er honderden adviezen die patiënten elkaar geven op het forum. Die kunnen nuttig zijn, maar volgens Dirkson is er medisch vervolgonderzoek nodig om ze te controleren. ‘Het zou toch fantastisch zijn als patiënten, als aanvulling op een arts, hierdoor elkaar kunnen helpen?’ 

Meer weten?

Lees het volledige artikel in het Leidsch Dagblad

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.