Universiteit Leiden

nl en

Michael Klos in Nieuwsuur over Elon Musk en de Twitterfiles

Michael Klos, universitair docent bij de Universiteit Leiden, ging bij Nieuwsuur in op de 'Twitterfiles’.

Sinds dat miljardair Elon Musk Twitter heeft over genomen is het berichtenplatform zelf het gesprek van de dag. Uit uitgelekte interne berichten – de Twitterfiles - zou volgens Musk blijken dat het bedrijf vóór zijn komst bewust politieke keuzes maakte door bepaalde berichten te verwijderen of aan te passen.

'Als we goed kijken naar de Twitterfiles zie ik een normaal content-moderatie-proces, waarbij je als platform heel snel de verschillende belangen en risico’s afweegt', zegt Klos, die onderzoek doet naar vrijheid van meningsuiting op het internet. 'Een rechter in Nederland doet soms maanden over een zaak over strafbare inhoud. Een moderatie-team op een online platform heeft hooguit een paar uur.'

Binnen de Amerikaanse wet hebben burgers veel vrijheid om zich te uiten, maar hebben online platforms ook grote vrijheid om beslissingen te nemen. Klos: 'Zij hebben een huiskamer ingericht, waar ze andere mensen toelaten. En daar mogen ze regels over opstellen. Het is dus niet zo dat ze direct de wet overtreden door accounts op te heffen of bepaalde inhoud niet toe te staan.'

Bekijk het fragment en lees dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.