Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk in Management Scope: 'Tijd voor een geopolitieke due diligence'

Bedrijven en investeerders moeten zich serieus verdiepen in geopolitieke risco's om flexibel te blijven op het wereldtoneel van kantelende machtsblokken. Rob de wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, schrijft over de geopolitieke due diligence op de website van Management Scope.

Rob de Wijk vertelt dat Europa en Amerika lange tijd dominant waren op zowel economisch als politiek gebied op het politieke wereldtoneel. Echter is het speelveld aan het veranderen en is China al jarenlang bezig met een opmars. Het land zal meer invloed krijgen als Rusland in de toekomst uit elkaar zou vallen. Volgens De Wijk is ook het westen aan het afbrokkelen. Europa is te verdeelt en Amerika zal ook steeds zwakker worden, aangezien de populatie in Amerika veel kleiner is dan in China. 

China wilt verder ook zijn invloed systematisch vergroten in Afrika, Azië en Europa. China investeert miljarden in de aanleg van een netwerk aan wegen, onderwaterpijpleidingen en platforms – zo probeert China zijn invloedssfeer te vergroten en Amerika en Europa weg te drukken.

Volgens De Wijk voelen ook bedrijven de impact van de veranderde geopolitieke verhoudingen. Zij moeten onder andere goede risicoanalyses maken voorafgaand aan een investering.

Lees het hele artikel op de website van Management Scope.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.