Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek naar de buitenwereld, op moleculair niveau

Thomas Hankemeier, hoogleraar analytische biowetenschappen, is een van de initiatiefnemers van hightechfaciliteit Exposome-Scan. Hier kijkt hij op moleculair niveau naar de invloed van omgevingsfactoren op onze gezondheid. In Trouw vertelde hij op 16 oktober hoe hij dat doet.

Ooit van het exposoom gehoord? Het is een verzamelnaam voor alle externe factoren die op ons lichamelijk inwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding, maar ook aan luchtvervuiling. Momenteel is er een ware exposoom-revolutie gaande, waarin wetenschappers steeds meer duidelijkheid proberen te scheppen over de invloed van het exposoom.

Het exposoom moet je heel nauwkeurig onderzoeken

Een van die wetenschappers is Thomas Hankemeier, die onderzoek doet naar de moleculen in en rondom onze cellen in zijn unieke laboratorium. ‘Het Exposome-Scanlaboratorium wordt een compleet afgesloten, steriele omgeving’, vertelt Hankemeier in de Trouw. ‘Onderzoek naar gezondheidseffecten op moleculair niveau luistert nauw, omdat het om zulke kleine hoeveelheden moleculen en subtiele interacties gaat.’

Lees het artikel

Meer weten over de exposoom-revolutie? Lees het volledige artikel op Trouw.nl (€).

Naar Trouw.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.