Universiteit Leiden

nl en

Veiligelanders beïnvloeden negatieve beeldvorming asielzoekers

De asielzoekerscentra in Hengelo, Almelo en Schalkhaar zorgden de afgelopen jaren voor weinig tot geen overlast. Er zijn amper incidenten geweest, blijkt uit een rondgang van RTV Oost. Burgemeester Offinga van Hardenberg trok afgelopen zomer echter aan de bel bij de staatssecretaris vanwege de toenemende overlast van een groep veiligelanders in en rondom het azc.

Veiligelanders zorgen op meer plekken in het land voor overlast, zegt Peter Rodrigues, hoogleraar Immigratierecht voor RTV Oost. "Veiligelanders zijn vaak mensen die geen enkel perspectief of recht hebben op asiel. In de wetenschap dat ze vrij kansloos zijn, proberen ze gebruik te maken van de situatie waar ze inzitten en gaan ze soms over de scheef."

De groep beïnvloedt de beeldvorming die mensen soms hebben over asielzoekers, erkent Rodrigues. "Maar als je écht asiel nodig hebt in Nederland, dan gedraag je je niet zo."

Al met al is de situatie in Hardenberg nu aan het stabiliseren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.