Universiteit Leiden

nl en

‘Dit is de eerste Nobelprijs op weg naar de quantumcomputer’

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar onderzoek in de quantummechanica. Twee onderzoekers ontwikkelden een techniek waarmee ze het absurde gedrag van atomen of lichtdeeltjes zichtbaar kunnen maken. ‘Uitzonderlijk, maar zeker terecht dat ze de prijs krijgen,’ zegt hoogleraar Natuurkunde Carlo Beenakker in Trouw.

Serge Haroche uit Parijs en David Wineland uit Boulder ontwikkelden een techniek om één enkel quantumdeeltje te vangen, te bestuderen en te manipuleren. Hun onderzoek biedt onder andere perspectief voor het ontwikkelen van de ultrasnelle en krachtige quantumcomputer. 

‘Dit is de eerste Nobelprijs op weg naar de quantumcomputer,’ zegt Beenakker. ‘Het is een beetje uitzonderlijk. Meestal krijg je de prijs pas als de toepassing er is. Maar in het geval van Haroche en Wineland is de toekenning zeer terecht.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.