Universiteit Leiden

nl en

Olaf Kaper in Scientias over 200 jaar oncijferde hiërogliefen

Het is deze maand tweehonderd jaar geleden dat het lukte om de Egyptische hiërogliefen te ontcijferen. Hoogleraar Olaf Kaper vertelt in Scientias over eerdere pogingen om het schrift te ontcijferen en waarom de ontcijfering een belangrijke gebeurtenis was.

‘Er is een enorm verschil tussen hoe we voor de hiërogliefen werden ontcijferd over de Egyptenaren dachten en de wijze waarop we dat daarna deden. Zo konden we dankzij de hiërogliefen bijvoorbeeld de Egyptische koningen in de juiste volgorde plaatsen en monumenten dateren. En ook de godsdienst van de Egyptenaren begrijpen we eigenlijk pas sinds we de hiërogliefen kunnen lezen. Hetzelfde geldt voor hun sociale structuur,’ legt Kaper uit. 

Meer weten?

Lees het artikel op de website van Scientias.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.