Universiteit Leiden

nl en

Verste sterrenstelsels ooit gezien dankzij James Webb

De eerste beelden van de James Webb-telescoop onthullen mogelijk de verste sterrenstelsels die de mensheid ooit heeft gezien. ‘Het is echt ongelofelijk wat de internationale gemeenschap in de eerste twee weken sinds deze gegevens openbaar zijn allemaal al heeft gevonden’, zegt hoogleraar Extragalactische Sterrenkunde Mariska Kriek in de Volkskrant.

Het zijn de rode-pixelverzamelingen in de achtergrond die de aandacht van vele wetenschappers trekken. Want als de eerste tekenen niet bedriegen, zijn dat namelijk de verste sterrenstelsels die de mensheid ooit heeft gezien. De James Webb-telescoop kan ze waarnemen zoals het er 300 miljoen jaar na de oerknal uitzag.  Deze heel jonge sterrenstelsels kunnen ons mogelijk vertellen hoe de evolutie van deze kosmische voorwerpen zich voltrekt.

Sterrenstelsel GLASS-z13, zoals het er 300 miljoen jaar na de oerknal uitzag.

Laaghangend fruit plukken

‘We wisten al dat de James Webb baanbrekende dingen zou onthullen,’ zegt Kriek. ‘Maar nu zien we het in het echt. En het stelt bepaald niet teleur.’ En dat is pas het begin. ‘We plukken nu al het laaghangende fruit.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.
Of bekijk het fragment van EenVandaag waar Kriek reageert op de eerste beelden. 

Foto’s: NASA, ESA, CSA, STScI.G

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.