Universiteit Leiden

nl en

Frans Osinga in de Volkskrant over toenemend interesse in War Studies

Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies verbonden aan ISGA, vertelt in de Volkskrant over de groeiende aandacht voor oorlog in de collegezalen.

Toen Osinga in 1982 naar de Koninklijke Militaire Academie kwam, viel hem op dat de aandacht voor militaire operaties en militaire strategie gering was. ‘De kennis was gering, ook op de militaire academie. De bestudering van oorlog en oorlogvoering was nauwelijks belegd’

Kritisch

Ondanks de opkomst van War Studies, blijven ze in sommige academische kringen nog steeds controversieel. Zo kreeg Osinga ook na zijn oratie in 2019 nog kritische opmerkingen of de universiteit zich wel moet bezighouden met oorlogvoering. Hij legt uit: ‘Dus er zijn nog steeds delen van de academische wereld die vinden dat je met bestudering van oorlogvoering oorlog eigenlijk legitimeert’

Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant

Frans Osinga is sinds 2010 hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden en was research fellow van Instituut Clingendael. Ook was hij gevechtsvlieger bij de Koninklijke Luchtmacht en werkzaam voor de NAVO. De bijzondere leerstoel aan de Universiteit Leiden wordt mogelijk gemaakt door de KVBK, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.