Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk in de Volkskrant over de reactie van het Westen op de invasie van Oekraïne

Na de invasie van Oekraïne is nu duidelijk geworden dat de Russische president Vladimir Poetin de loop van de geschiedenis ingrijpend kan beïnvloeden. De Volkskrant sprak met Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de FGGA, over de reactie van het Westen op de invasie.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is groot in het nieuws. Dit artikel van de Volkskrant gaat dieper in op de macht van Poetin en de reactie van de NAVO en Nederland. Mart de Kruif, voormalig commandant van de Nederlandse Landmacht, noemt dat Poetin niet zomaar in zijn eentje kan besluiten om nucleare wapens in te gaan zetten. Daarover zegt militair historicus Christ Klep dat vooral de militaire top nog wel toestemming moet geven aan Poetin om zo een besluit te kunnen nemen. 

de reactie van de NAVO

Wanneer Poetin besluit kernwapens te gebruiken zal de NAVO dit zien als een ongekende daad van agressie. Volgens De kruif zal dit direct leiden tot 'mutually assured destruction'.

Op de vraag: 'Op welke manier moet de Navo op Poetins uitspraken reageren?' reageren militairen en wetenschappers verschillend. Volgens Dick Berlijn, oud-Commandant der Strijdkrachten, moet worden duidelijk gemaakt aan Poetin dat we bereid zijn om mee te escaleren als zij dat ook doen. Het verhogen van de paraatheid, bijvoorbeeld door  NAVO-soldaten te verplaatsen naar de oostgrenzen, ziet hij als een goede optie. Ook volgens De Kruif is Poetin een machtsdenker die alleen kan worden afgeschrikt door macht tegen te bieden. 


'Biden weet: Poetin is geobsedeerd door de bedreiging van de Navo. Als de Navo zich dan ook agressief opstelt, wordt Poetins obsessie een self-fulfilling prophecy.' - Rob de Wijk  


Rob de Wijk is het hier niet mee eens en sluit zich aan bij Christ Klep, die als fundamentele les van de Koude Oorlog ziet dat we niet moeten meegaan in nucleaire escalatie. De Wijk noemt dat Biden het spel slimmer speelt dan de EU-landen, aangezien hij inzet op sancties maar tegelijkertijd duidelijk maakt dat ze geen kernwapens gereed gaan maken. Volgens De Wijk de-escaleert Biden het conflict, terwijl de EU fier naar buiten brengt dat ze Oekraïne steunt met wapens. 'Daarmee neem je een risico. Biden houdt zich aan een gezegde van een van zijn voorgangers, Theodore Roosevelt: speak softly and carry a big stick. De EU doet precies het omgekeerde.'

 

Lees het hele artikel (€) hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.