Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe sla tegen botverlies ‘stap in de juiste richting’

Een nieuw soort sla zou botverlies bij astronauten moeten voorkomen. KIJK schreef over de aankondiging, en vroeg hoogleraar moleculaire microbiologie Dennis Claessen naar zijn mening over de mogelijke oplossing.

Door het gebrek aan zwaartekracht hoeven de botten van ruimtevaarders geen gewicht te tillen. Dat zorgt ervoor dat astronauten maandelijks meer dan een procent van hun botmassa kunnen verliezen, aldus KIJK.

Dennis Claessen

Een hormoon tegen botverlies

De sla biedt een uitkomst door de hoge concentratie PTH: een hormoon dat botverlies remt. Bacteriën infecteren de planten, waardoor de sla meer PTH aanmaakt. De KIJK-redactie vroeg aan hoogleraar moleculaire microbiologie Dennis Claessen van het Instituut Biologie Leiden (IBL) of dit inderdaad uitkomst kan bieden voor lange ruimtereizen.

Veel sla nodig

Hij vindt het een stap in de goede richting, maar geeft aan dat er nog wel veel vraagtekens zijn over de toepasbaarheid. Zo zullen de astronauten flink wat sla moeten verbouwen tijdens hun ruimtereis. Toch is het een mooie ontdekking, meent de hoogleraar. ‘Dit is een goede stap in de juiste richting,’ vertelt hij in het artikel. Zeker als de sla gebruikt gaat worden op plaatsen waar botziektes meer voorkomen.

Lees het volledige artikel

Sla moet botverlies in astronauten tegengaan

foto banner: Kevin Yates

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.