Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan: klimaatakkoord voor de ruimte niet realistisch

Bij een werkbezoek aan een bedrijf dat ruimtepuin opruimt, opperde de Britse prins Charles of een klimaatakkoord speciaal voor de ruimte een goed idee is. Daar zal het in elk geval niet van komen, zeggen experts onder wie Tanja Masson-Zwaan.

Tanja Masson-Zwaan

Het is op zich een goed plan, maar het zal er niet van komen, zegt Masson-Zwaan bij EenVandaag. Volgens Masson-Zwaan willen landen liever geen bindende afspraken ondertekenen waarbij ze soevereiniteit inleveren.

Het wordt steeds drukker in de ruimte, want naast landen zijn er ook commerciƫle partijen als SpaceX en Virgin Galactic actief. Er hangen al bijna 4000 overbodig geraakte satellieten, naast de vele miljoen brokstukken die op hoge snelheid rond de aarde razen en ruimteveren kapot kunnen maken.

'En dus is het belangrijk dat men zijn best doet het een beetje schoon te houden. Op den duur zullen er ook verkeersregels moeten komen en een ruimteverkeersleiding. Het kan niet zo zijn dat een land zijn satellieten links wil laten gaan, terwijl SpaceX zelfstandig het tegenovergestelde besluit', zegt Masson-Zwaan. 

Afspraken maken over de ruimte is ingewikkeld. Na tien jaar onderhandelen kwamen er in 2019 twintig richtlijnen over duurzaam gebruik van de ruimte. 'Die zijn dus niet bindend, niet afdwingbaar, maar dat is op dit moment het hoogst haalbare, hoewel het op nationaal niveau vaak wel bindend recht wordt, omdat landen het als voorwaarde aan vergunningen stellen', zegt Masson-Zwaan.

Lees hier het artikel van EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.