Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk in de Telegraaf over de rancune bij zijn collega’s in Moskou

Rob de Wijk, Emeritus hoogleraar International Relations and Security, werd geïnterviewd door de Telegraaf over de situatie in Oekraïne.

De Wijk, Emeritus hoogleraar International Relations and Security, begeeft zich al decennia in kringen van internationale analisten, politici, beleidsmakers, wetenschappers en journalisten. Als hij met zijn Russische collega’s spreekt, schrikt hij. De rancune bij hen is groot. De Wijk: ‘Het Westen is zwak, jullie zijn aan het verliezen', zeggen mijn Russische gesprekspartners tegen mij. 'De tijd van de afrekening is gekomen'. We kennen elkaar al jaren, met sommigen ben ik bevriend, maar de rancune en het revanchisme bij hen is zo groot. Ze vinden ons gedegenereerd en decadent. Maar ik denk dat ze van een koude kermis zullen thuiskomen.’ 

Bufferstaten

Volgens De Wijk kennen wij in het westen veiligheid in term van je territorium beschermen niet meer. Het Kremlin denkt júíst in termen van militaire macht. Bufferzones zijn voor de Russen daarom heel normaal. De Wijk: ‘Die hebben ze nodig om zich te beschermen tegen legers als die van Napoleon of Hitler of - in hun beleving - van de NAVO. Dan moet je neutrale bufferstaten hebben waar je jouw legers kunt stationeren: Oekraïne, Georgië. Dan is het logisch dat die voormalige Sovjet-republieken in de ogen van Moskou geen lid mogen worden van de NAVO.’ Het Westen begrijpt dit sentiment zo slecht omdat we hier postmodern zijn, stelt De Wijk: ‘We vinden dit soort denken ordinair, onbeschaafd. Wij vinden onszelf de norm. Maar wat de Russen zien is dat het postmoderne Westen verzeild is geraakt in polariserende, decadente ruzies over woke en ras. Daarom denken ze dat nú het moment is om toe te slaan.’

Lees het hele artikel hier

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook voorzitter van de National Security Think Tank en columnist voor dagblad Trouw en schrijft hij maandelijks voor Energiepodium.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.