Universiteit Leiden

nl en

Pieter Slaman in NRC over de terugkeer van de basisbeurs

Na de vele kritiek op het leenstelsel, keert de basisbeurs waarschijnlijk terug voor studenten die in collegejaar 2022/2023 beginnen met studeren. Onderwijs- en beleidshistoricus Pieter Slaman geeft hierover zijn mening in NRC.

De komst van het leenstel was bedoeld om het systeem eerlijker te maken voor iedereen, maar vergrootte juist de kloof tussen studenten van arme ouders en die van rijke ouders. Toch bleef het overgrote deel van de middelbare scholieren kiezen voor een studie aan de hogeschool of universiteit. Volgens Slaman is dit niet gek, omdat je met alleen een middelbareschooldiploma weinig kansen hebt op de arbeidsmarkt. Of de terugkeer van de basisbeurs de kansengelijkheid van studenten zal vergroten, is volgens Slaman nog maar de vraag. 'In het leenstelsel moeten arme studenten meer lenen, maar als je iedereen een basisbeurs geeft, krijgt ongeveer een derde van de studenten geld terwijl ze dat eigenlijk niet nodig hebben.'

Meer weten?

Het volledige artikel met Pieter Slaman is terug te lezen op de website van de NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.