Universiteit Leiden

nl en

Mirjam de Bruijn in podcast Wereldmachten over staatsgrepen West-Afrika

In het afgelopen anderhalf jaar zijn er zeven militaire staatsgrepen gepleegd in westelijk Afrika. In Mali, Soedan, Guinee-Bissau, Tsjaad, Burkina Faso en Tunesië lukte het om de bestaande regeringen omver te werpen. Mirjam de Bruijn, hoogleraar Moderne geschiedenis van Afrika, was te gast bij Wereldmachten om de verschillende redenen voor deze toename aan staatsgrepen nader te bekijken.

Lang werd gedacht dat het einde van staatsgrepen in West-Afrika nabij zou zijn. Toch zijn er in de afgelopen anderhalf jaar zeven succesvolle militaire staatsgrepen gepleegd. De staatsgrepen lijken te lukken, omdat in de regio een algemeen gevoel van onveiligheid heerst vanwege oplaaiend jihadistisch geweld. De Bruijn meent echter dat dit niet de enige reden is. ‘Jonge mensen zijn het zat. Alle (economische) ongelijkheid stapelt op, wat leidt tot protesten.’ De vraag is welke houding de internationale gemeenschap moet aannemen. Ingrijpen kan immers gevoelig liggen vanwege het koloniale verleden. ‘Afrikanen zijn het zat om geregeerd te worden. Daarentegen is de wereld wel verweven met elkaar. Je hebt elkaar sowieso nodig. De condities waarop, moeten herformuleerd worden.’ 

Meer weten?

Beluister de aflevering van de podcast Wereldmachten met Mirjam de Bruijn op Spotify of Apple Podcasts 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.