Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan: 'Regelmatig bijna-botsingen in de ruimte'

Satellieten van het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX kwamen onlangs erg dicht bij een Chinees ruimtestation. Experts dringen erop aan: het is hoog tijd voor verkeersmanagement in de ruimte.

Tanja Masson

Volgens de laatste gegevens van de Union of Concerned Scientists cirkelen zo'n 4550 actieve satellieten met hoge snelheid om de aarde. Zo komt er steeds meer verkeer in de ruimte, maar niemand stelt verkeersregels op.

De kans op ongelukken wordt groter en groter, zegt universitair docent Tanja Masson-Zwaan in het Duitse magazine Wirtschaftswoche. 'Maar strengere regels voor het gebruik van de ruimte alleen zullen het probleem niet verhelpen - de ruimte kan immers niet worden verdeeld in nationale soevereiniteitszones, elke satelliet draait eenmaal in anderhalf uur om de hele wereld. Net zoals de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie het luchtverkeer organiseert, hebben we misschien een wereldwijde transportorganisatie nodig voor de ruimte.'

Lees het hele interview in Wirtschaftswoche.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.