Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger in Trouw over nepnieuws op YouTube

In een open brief vragen tachtig factcheckorganisaties om meer actie van het videoplatform YouTube tegen de verspreiding van nepnieuws. Peter Burger, universitair docent journalistiek en factchecker bij NieuwsCheckers, vertelt in Trouw over hoe snel fake news verspreid wordt via het platform en wat ertegen te doen is.

Hoewel YouTube naar eigen zeggen veel doet aan het tegengaan van desinformatie, gaat het regelmatig mis. Burger signaleerde vorig jaar bijvoorbeeld een Nederlandse propagandacampagne vanuit Indonesie tegen de onafhankelijkheidsstrijd in Papua. Hierbij werd valse informatie verspreid via een groot aantal nepaccounts. Burger stelt dat algoritmes niet voldoende zijn om nepnieuws op te sporen, maar dat er ook veel menskracht nodig is. 'In de stapels rapporten die er inmiddels over dit onderwerp zijn verschenen staat dat er op verschillende fronten maatregelen moeten worden getroffen, zowel nationaal als internationaal. Meer samenwerking met factcheckers, onafhankelijk toezicht op de algoritmes en de inspanningen van de bedrijven zelf en meer onderwijs in mediawijsheid op scholen.'

Meer weten?

Het volledige artikel met Peter Burger is terug te lezen op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.