Universiteit Leiden

nl en
Wikimedia

Casper Wits in Trouw over wereldreis Japanse premier

Dreigingen vanuit Noord-Korea en China maken dat Japan flink investeert in zijn defensiebudget. Premier Fumio Kishida reist de komende dagen langs Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten om dit besluit toe te lichten én steun te zoeken. Universitair docent Casper Wits licht in Trouw de situatie toe.

Volgens Wits zal het in de gesprekken veel gaan over twee Japanse eilanden die op enkele honderden kilometers van Taiwan liggen: Yonaguni en Ishigaki. ‘De nieuwe militaire bases op Yonaguni en Ishigaki zijn heel belangrijk voor een toekomstig Taiwan-conflict, zelfs als Japan daar zelf niet bij betrokken is’, zegt Wits. ‘De VS hebben militairen gestationeerd in Japan en de eilanden bieden essentiële aanvoerroutes voor zo’n conflict.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.