Universiteit Leiden

nl en

Maartje Janse op Kennislink over protesten tegen slavernij

Universitair docent Maartje Janse schrijft als gastcorrespondent op NEMO Kennislink over de afschaffing van de slavernij in Nederland. Omdat de slavernij relatief laat werd afgeschaft, werd lange tijd gedacht dat er daarom nauwelijks een anti-slavernijbeweging zou hebben bestaan. Dit lijkt echter niet waar te zijn, aldus Janse.

'Uit archiefonderzoek blijkt echter dat er in de negentiende eeuw meer protest is geweest tegen het voortbestaan van slavernij dan voorheen gedacht. Liberalen en antirevolutionairen, mannen, vrouwen, jongeren en zelfs kinderen toonden zich geraakt door de gruwelen van slavernij,' schrijft ze. 'Sommigen protesteerden op een praktische manier door geld in te zamelen om slaven vrij te kopen, anderen door antislavernijverenigingen op te richten en handtekeningenacties te organiseren.'

Meer weten?

Lees het artikel op de website van Kennislink.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.