Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen in NRC: 'Theorie minderheid in eigen land is diep racistisch'

Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen stelt in een opiniestuk in het NRC dat radicaal-rechtse partijen in de Kamer hun kiezers een doemscenario van ‘omvolking’ voorhouden. Volgens Lucassen is het niet meer dan fascistoïde retoriek.

'Het idee van ‘minderheid in eigen land’ is uiteindelijk een variant op Hitlers ‘ Ewige Jude ’ met als kern dat immigranten, zeker als ze van verder weg komen, fundamenteel anders zijn dan degenen bij wie zij zich voegen. Het racistische karakter ligt besloten in de aanname dat nieuwkomers deze kenmerken aan hun nageslacht doorgeven, waardoor Nederland niet alleen ‘ongezelliger’, maar ook onleefbaarder zou worden,' schrijft hij. 'Hoogste tijd dat partijen als FVD en de PVV onomwonden op deze fascistoïde omvolkingsfantasieën worden aangesproken.'

Meer weten?

Lees het artikel op de website van het NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.