Universiteit Leiden

nl en

Annemarie Drahmann over gronduitgifte-uitspraak Hoge Raad: goed nieuws voor de sector

De overheid moet gelijke kansen bieden bij de uitgifte van grond. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechter, bepaald.

Annemarie Drahmann

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor huidige en toekomstige woningbouw: de Nederlandse ambitie om in tien jaar een miljoen woningen te bouwen komt erdoor in gevaar. Gemeenten mogen door de uitspraak niet langer direct grond verkopen aan ontwikkelaars, want andere partijen moeten volgens de rechter gelijke kansen krijgen.

Tot nu toe kon een projectontwikkelaar grond aankopen wanneer deze zich als eerste meldde bij de gemeente, zegt universitair hoofddocent Staats- en Bestuursrecht Annemarie Drahmann bij de NOS. De juiste connecties binnen de gemeente spelen dan een grote rol. 'Door middel van een open selectieprocedure maakt iedereen kans, ook burgerinitiatieven. Dat is iets om toe te juichen.'

Transparanter

Volgens Drahmann is er wat weerstand omdat een aanbestedingsprocedure soms wordt gezien als omslachtig en tijdrovend. 'De uitspraak verplicht daar echter niet toe. Je kan het ook doen via loting, wat sommige gemeenten al doen. Dat is niet zo ingewikkeld en maakt het veel transparanter. Deze uitspraak is daarom goed nieuws voor de sector.'

Wel denkt Drahmann dat deze uitspraak tot vertraging kan leiden. 'Het kan zijn dat gemeenten door de uitspraak geschrokken zijn dat ze het anders moeten inrichten, maar nog niet weten hoe. Dat kan leiden tot verlamming. Ook is nog niet duidelijk hoe de uitzondering geïnterpreteerd wordt. Dat kost tijd.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.