Universiteit Leiden

nl en

Aart Hendriks: 'Onbekend hoelang mensen last houden van langdurige covid'

Wie na het coronavirus te hebben opgelopen last van langdurige of ernstige klachten heeft, kan te maken hebben met langdurige covid. Wat betekent dat precies? En welke zorg komt voor vergoeding in aanmerking?

Aart Hendriks

Volgens het RIVM kunnen mensen met langdurige covid last hebben van klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging en langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. De klachten kunnen enkele weken tot soms meerdere maanden na een coronabesmetting aanhouden.

Het probleem met deze klachten is volgens hoogleraar Gezondheidsrecht Aart Hendriks dat het niet zo hoeft te zijn dat ze door een coronabesmetting zijn ontstaan. 'Sommige klachten bestonden mogelijk al. We weten niet hoelang mensen last houden van langdurige covid. Als jij twee jaar na je coronabesmetting bij de huisarts zit omdat je je armen niet kunt optillen, wie zegt dan dat een direct gevolg is van de coronabesmetting?', zegt Hendriks op Nu.nl.

De meeste Nederlanders zijn goed verzekerd, ook voor zorg die zij nodig hebben door corona. 'Wel gaat het lastig worden om te bewijzen dat jouw aanhoudende klachten een direct gevolg van je coronabesmetting zijn. Dat wordt voor veel mensen een belangrijk punt: of je bent al besmet geweest, of de kans is aanwezig dat je in toekomst nog een coronabesmetting oploopt. Er bestaat gewoonweg nog weinig bewijs over het verloop van de ziekte.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.