Universiteit Leiden

nl en

Ingrid Leijten: 'Sterke rechtvaardiging nodig voor invoering 2G-beleid'

In hoeverre mag het parlement de vrijheid beperken met het zogeheten 2G-beleid? Dat besprak universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Ingrid Leijten van Universiteit Leiden in NOS Nieuws en Co.

Ingrid Leijten

Het invoeren van een 2G-beleid, waarbij mensen alleen nog een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus, is volgens Leijten een vergaande maatregel. 'Vanuit grondrechtelijk perspectief geldt dat je een sterke rechtvaardiging moet hebben en dat je het parlement mee moet hebben. Het raakt aan grondrechten, zoals recht op persoonlijke levenssfeer, lichamelijke integriteit en het verbod op discriminatie. Daarbij is het belangrijk om te weten dat dit soort rechten niet absoluut zijn: je mag beperken, maar daarvoor moet dan wel de voorgeschreven weg bewandeld worden.'

Er zijn grofweg twee eisen waaraan voldaan moet worden, zegt Leijten. 'Wie moet erover besluiten? Als er een grote inbreuk wordt gemaakt op de mensenrechten dan moet de wetgever dat doen, zodat we daar indirect over mee kunnen praten. Daarnaast mag een beperking van de grondrechten niet verdergaan dan noodzakelijk en proportioneel is.' 

Beluister hier het hele gesprek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.