Universiteit Leiden

nl en

Christian Tudorache vertelt over het palingmysterie

Nederland is dag en nacht verlicht. Voor mensen fijn, maar veel dieren vinden het minder prettig. In een speciale uitzending van NPO Radio 1 over de biologische klok vertellen verschillende onderzoekers over hun expertise. Zo ook visfysioloog Christian Tudorache over palingen.

Zelfs in een tijdperk waar onderzoek de boventoon voert, blijft de paling gehuld in mysterie. De paaiplek van de vissen is na eeuwen onderzoek kan slechts worden toegespitst tot ‘ergens rond de Bermuda driehoek,’ aldus Tudorache. Bovendien blijft het aantal palingen verminderen. Maar waarom het in de afgelopen 70 jaar tot 99 procent is afgenomen, is vooralsnog ook een raadsel.

Springvloed

Een mogelijke bijdrage aan de afname, is de toename van kunstmatig licht. Tudorache onderzoekt deze optie bij het Instituut Biologie Leiden (IBL). In de Radio 1-uitzending beschrijft hij zijn hypothese. ‘Alleen op maanloze nachten trekken jonge palingen, glasaaltjes, het land binnen vanaf de oceaan. Op die nachten neemt de kans op een springvloed toe, waardoor de diertjes vrijwel liftend het land in trekken. Ik wil uitzoeken of de lichtvervuiling, of het gebrek aan een donkere omgeving, de glasaaltjes tegenhoudt,’ legt de onderzoeker uit.

Meer te weten te komen over de paling of het effect van licht?

Luister de hele aflevering via de NPO Radio 1-site – Wat doet de biologische klok tikken? Tudorache is te horen vanaf 1.41.00h tot 1.51.00h.

Tudorache tijdens een eerder palingonderzoek
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.