Universiteit Leiden

nl en

Teuntje Vosters bij OVT over de vluchtelingencrisis in Nederland

De beelden van topdrukte bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel van vorige week lijken het beeld te geven dat Nederland ‘vol’ zit. Maar klopt dit wel? Promovenda Teuntje Vosters praat hier over bij het radioprogramma OVT.

Volgens Vosters is de verklaring voor deze drukte drieledig. Er is een toename van het aantal asielzoekers en de doorstroom van de opvang naar woningen verloopt stroef, waardoor er minder plek in de opvang is voor nieuwkomers. Daarnaast is er het probleem dat het CAO (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) inkrimpt op het moment dat er minder asielzoekers komen.

Vosters stelt dat dit een politieke keuze is geweest. ‘Een veelgehoord argument is dat je je niet ruimhartig moet opstellen, omdat je dan te maken krijgt met een zogenoemde aanzuigende werking. Dat zou het beeld uitstralen dat je als land welkom bent.’ Ze beargumenteert een streng beleid de situaties in bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan niet gaat veranderen en dat mensen zullen blijven vluchten. Volgens haar is het juist dit restrictieve beleid wat het beeld creëert dat Nederland ‘overvol’ zit met vluchtelingen. ‘Je kan beter een reservecapaciteit opbouwen als COA, zodat je de schommelingen in het aantal cijfers beter aankan.’

Meer weten?

Luister het volledige item van OVT met Teuntje Vosters terug op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.