Universiteit Leiden

nl en

Marlou Schrover in het AD over verhoogde asielinstroom

Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis, vertelt in het Algemeen Dagblad over de verhoogde asielinstroom. Ze stelt dat hiervoor verschillende redenen zijn.

‘In het begin van 2021 was er niet zo’n grote asielinstroom. Die aantallen begonnen pas te stijgen in het derde kwartaal.’ De stijging komt volgens Schrover door ‘een heleboel parallelle ontwikkelingen’, zoals de evacuatievluchten uit Afghanistan, doorreizende Syriërs en de afzwakkende coronacrisis waardoor reizen weer mogelijk is.

Maar ze waarschuwt dat tijdelijke oplossingen de structurele problemen niet oplossen ‘Het is steeds een herhaling van zetten. Gemeenten die niet bereidwillig zijn om meer opvanglocaties te openen, die de kont tegen de krib gooien,’ zegt Schrover. Als de piek weer voorbij is, sluiten de faciliteiten, totdat een nieuwe piek zich aandient, stelt ze. ‘Je kunt er de klok op gelijk zetten.’

Meer weten?

Lees het artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.