Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger in de Volkskrant over factchecks als tegengif tegen desinformatie

Uit internationaal onderzoek blijkt dat factchecken een goed tegengif kan zijn tegen desinformatie. Universitair docent Peter Burger laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat de resultaten van het onderzoek 'zeer bemoedigend' zijn, maar er zitten wel nog wat haken en ogen aan.

Het uitgevoerde onderzoek vond namelijk plaats in een laboratorium. 'De groep die de factcheck kreeg, zag daarbij de bron waar deze informatie vandaan kwam. Bij de onjuiste informatie zat geen bron. Dat maakt voor de perceptie wel uit,' aldus Burger. 

Maar kunnen de resultaten dan wel vertaald worden naar de werkelijkheid? 'Vaak verspreidt onjuiste informatie via sociale media als een lopend vuur. De correctie hobbelt daar achteraan en bereikt een veel kleinere groep,' legt hij uit. 'Veel mensen verspreiden foutieve berichten terwijl ze weten dat die niet kloppen. Voor hen heeft een factcheck sowieso geen nut.'

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.