Universiteit Leiden

nl en

Ingrid Leijten in Filosofisch Kwintet over onzekerheid en recht

In de vijf afleveringen van dit seizoen van het Filosofisch Kwintet van Human, staat dit jaar het thema onzekerheid centraal. Hoe gaan we om met onzekerheid en welke rol spelen de overheid en het recht hierbij? In de vierde aflevering, die werd uitgezonden op 15 augustus, werd ingezoomd op onzekerheid, recht en grondrechten. Ingrid Leijten mocht in deze aflevering aanschuiven.

Onder leiding van Clairy Polak ging zij samen met Annelien de Dijn, Bart van der Sloot en Daan Rovers in gesprek over de zekerheid die grondrechten al dan niet kunnen bieden. Hebben we er tijdens de Coronacrisis nu eigenlijk iets aan gehad? Volgens Leijten moeten we niet vergeten dat grondrechten doorgaans niet absoluut zijn; zekerheid kunnen we dan ook vooral ontlenen aan het feit dat beperkingen op een goede en democratische manier vormkrijgen. Natuurlijk is er de rechter om – als de overheid (in een individueel geval) de plank misslaat – in te grijpen. Maar juist in tijden van crisis en onzekerheid, ligt de bal in eerste instantie bij wetgever en bestuur.

De aflevering kan hier worden teruggekeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.