Universiteit Leiden

nl en

Direct 'Dansen met Janssen?' Dit zegt hoogleraar vaccinontwikkeling Gideon van Kersten erover

'Dansen met Janssen', schreef demissionair minister De Jonge vorige week op Twitter. Want al een dag na de prik met het Janssen-vaccin, kun je doorrollen naar stadion, kroeg of festival. Maar hoe veilig is dat? De NOS vroeg het hoogleraar vaccinontwikkeling Gideon Kersten.

Niet onmiddellijk beschermd, maar afwachten onnodig

Volgens Kersten ben je niet onmiddellijk beschermd tegen het virus. 'Je immuniteit moet zich ontwikkelen en dat duurt enkele weken.'

De Overheid zegt echter dat je direct na de vaccinatie al zodanig goed beschermd bent, dat je verantwoord op pad kunt gaan. 'Het laatste gedeelte van de bescherming afwachten vinden we niet nodig', aldus een woordvoerder.

Niet elegant, maar begrijpelijk

Kersten noemt het 'niet heel elegant' om direct geen afstand meer te houden, maar kan het ook wel begrijpen. 'De infectiedruk neemt natuurlijk wel af. En het zijn vooral jongeren die het Janssen-vaccin nemen. Die zullen toch niet zo snel ernstig ziek worden. Daarbij voorkomt het ook dat mensen sluiproutes nemen om toch naar een feestje te gaan.'

Net als andere onderzoekers denkt Kersten dat het aantal infecties na de zomer wel weer zal oplopen. 'Maar als je kijkt naar de sterfgevallen en ziekenhuisopnames, denk ik dat het wel gaat meevallen.'

Verder lezen?
NOS - Kan je meteen dansen na je Janssen prik? 'Dat is akelig snel'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.