Universiteit Leiden

nl en

'Getreuzel in de uitvoering van het toch al karige asielbeleid'

De Moria-deal is door het kabinet controversieel verklaard. Dat past bij het getreuzel in de uitvoering van het toch al karige asielbeleid, schrijft masterstudent Nina Fokkink in een column in NRC.

Nina Fokkink

Fokkink schreef het artikel samen met jurist en filosoof Martijn Stronks, die als universitair docent verbonden is aan de VU. 

Het controversieel verklaren van de uitvoering die door het kabinet is gegeven aan de zogeheten ‘Moria-deal’ is niet goed te volgen, schrijft het tweetal. 'Blijkens een brief van de staatssecretaris waren met de Kerst 49 kwetsbare personen vanuit Griekenland naar Nederland verplaatst. In de week van 18 januari voegden zich daar de overige toegezegde 51 kwetsbare personen bij, ‘waarmee het herplaatsingsaanbod volledig zal zijn uitgevoerd’. Een plan dat reeds volledig is uitgevoerd, hoe kan het dan dat deze brief controversieel is verklaard? De reden daarvoor is dat de staatssecretaris niet zozeer het plan heeft uitgevoerd, maar veeleer met cijfers en categorieën heeft gegoocheld. Want wat blijkt: er zijn niet 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers naar Nederland overgebracht, maar slechts twee.'

Beknibbelen op de voorwaarden van een barmhartig asielbeleid en vervolgens treuzelen bij de uitvoering daarvan, dat is al jaren de kern van het Nederlandse asielbeleid, schrijft het duo. 'Het controversieel verklaren van de uitvoering van de Moria-deal is zo bezien niets anders dan een onderdeel van een treurigstemmend patroon.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.