Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger in Quest over halal vlees

Wat maakt een stukje vlees halal? Veel mensen weten niet hoe het precies zit. Arabist Maurits Berger geeft in Quest antwoord op zes veelgestelde vragen over halal vlees.

Halal heeft betrekking op alles wat is toegestaan: niet alleen welk vlees je mag eten, maar ook bijvoorbeeld hoe je je dient te gedragen binnen het huwelijk. Wat de regels hiervoor precies zijn, verschilt per moslim. Berger maakt hierbij onderscheid tussen de 'letterlijken' en de 'rekkelijken', waarbij de ene groep de Koran letterlijk interpreteert, en de andere groep ook zoekt naar de bedoeling achter de tekst. Daarnaast is het slachtproces slechts een onderdeel van halal vlees: 'Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn', verklaart Berger. 'Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelfmaar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping. Daarom moet een dier ook een goed leven hebben gehad voordat het geslacht wordt.' Vanwege onder andere vragen over dierenwelzijn en het effect van de bioindustrie op het klimaat kiezen daarom steeds meer moslims ervoor om geen vlees meer te eten.

Meer weten?

Het volledige artikel met Maurits Berger is terug te lezen op de website van Quest.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.