Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger op NU.nl over veelgestelde vragen over de ramadan

Vorige week dinsdag is de ramadan van start gegaan: de vastenmaand voor moslims. Niet-moslims begrijpen vaak niet wat dit precies inhoudt. Daarom geeft onder andere arabist Maurits Berger op NU.nl antwoord op veelgestelde vragen over de ramadan.

De ramadan is een maand van bezinning, waarin moslims zichzelf leren bedwingen en zich realiseren wat zij in het leven bezitten. Daarnaast is het een maand waarin er aandacht is voor onder meer liefdadigheid en saamhorigheid. Berger stelt dat de ramadan voor veel moslims een heel belangrijk feest is. 'Veruit de meerderheid doet mee aan de ramadan, in enigerlei vorm. Het is ook een belangrijk feest om met familie of vrienden te vieren: je kan het in dat opzicht vergelijken met dertig dagen Kerstmis.' Soms kan het zwaar zijn om elke dag te vasten: bijvoorbeeld als het heet is of tijdens drukke of stressvolleperiodes. Toch stelt Berger dat het vooral niet-moslims zijn die deze situaties als problematisch zien. 'Moslims zelf zien het vooral als iets wat zij zelf ondergaan en hun eigen keuze is.'

Meer weten?

Het volledige artikel met Maurits Berger is terug te lezen op de website van NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.