Universiteit Leiden

nl en

Nieuwscheckers checkt uitspraken van politici tijdens en na verkiezingen

Nieuwscheckers is het factcheckproject van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media, dat gecoördineerd wordt door Peter Burger en Alexander Pleijter. Tijdens een factcheckmarathon op 16, 17 en 18 maart checkte Nieuwscheckers samen met platform voor de onderzoeksjournalistiek Pointer uitspraken van politici en partijen.

Rondom en tijdens de verkiezingen probeerden politici met alle mogelijke middelen de laatste stemmen binnen te slepen. Eindredacteur van Pointer, René Sommer, stelt dat het in die grote informatiestroom lastig te onderscheiden is wat waar is en wat niet. Om deze reden was de factcheckmarathon volgens hem dan ook noodzakelijk. In totaal werden in drie dagen tijd 21 berichten gecontroleerd. 

Een van de claims die voorbijkwam, was van Jesse Klaver. In het verkiezingsdebat van het Jeugdjournaal stelde hij dat in Nederland 80% minder planten- en diersoorten leven dan 100 jaar geleden. Dit aantal bleek ongefundeerd.

Ook werd op 17 maart door het account @DeDerdeKamerNL een exitpoll geplaatst waarin de PVV 26 zetels en FvD 12 zetels kreeg. Enkele politici retweetten deze exitpoll, onder wie Thierry Baudet (die de tweet inmiddels heeft verwijderd). Deze bleek uiteindelijk nep te zijn.

Meer weten?

Het volledige nieuwsartikel over de factcheckmarathon van Nieuwscheckers en Pointer is terug te lezen op de website van Broadcast Magazine. De gedane factchecks zijn terug te vinden op de website van Pointer en hun Twitter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.