Universiteit Leiden

nl en

Frank Pieke bij NPO Radio 1 over de escalatie van de China-boycot

China slaat hard terug op de kritiek vanuit landen als Nederland en de Verenigde Staten over o.a. de onderdrukking van de Oeigoeren. Hoogleraar Moderne Chinastudies Frank Pieke was te gast bij het het programma Nieuwsweekend van NPO Radio 1 om te praten over de reactie van China en wat voor effect dit zal hebben.

De reactie van China bestaat voornamelijk uit een boycot van Westerse producten, waar bijvoorbeeld H&M al door geraakt is. Dit betekent dat er nu ook consumenten en bedrijven worden betrokken in wat van origine vooral een diplomatiek steekspel was. Op de vraag of de boycot een georkestreerde actie vanuit Peking is of dat het een actie is door woedende Chinese consumenten, geeft Pieke als antwoord dat het in China eigenlijk altijd allebei is. 'Er is in China nooit totaal spontane politieke actie, maar dat betekent niet dat alles volledig in handen is van de regering en de communistische partij en dat iedereen maar braaf doet wat er gezegd wordt.' Verder stelt hij dat er al een langere voorgeschiedenis is van consumentenacties in China gericht tegen een specifiek land, bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten. Pieke zegt dat er nu iets soortgelijks gaande is, maar dat er natuurlijk altijd de hand van de communistische partij en de regering achter zit.

Meer weten?

Het volledige fragment van Nieuwsweekend met Frank Pieke is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.