Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk in Trouw over het afgenomen vertrouwen tussen Europa en de VS

Rob de Wijk, Emeritus hoogleraar International Relations and Security schrijft in zijn column voor Trouw over het vertrouwen tussen de Europa en de VS. Volgens de Wijk vertrouwen wij Europeanen Biden wel, maar Amerika niet.

Onderzoek van de European Council on Foreign Relations

Aanleiding voor het artikel van de Wijk is een recent opinieonderzoek van de European Council on Foreign Relations. Daarin komt naar voren dat Europeanen denken dat Amerika geen comeback kan maken als wereldleider. Daarnaast blijkt dat grote meerderheden in de belangrijkste lidstaten van de EU vinden dat het Amerikaanse politieke systeem kapot is. In Nederland gaat het om 68 procent van de bevolking. De Wijk: 'Je hoeft kennelijk geen professor in de internationale betrekkingen te zijn om haarscherp de impact aan te voelen van de verkiezing van Joe Biden tot Amerikaanse president op de rest van de wereld.'

Geloofwaardigheid verloren

Volgens de Wijk moet iedereen die nog twijfelde wel uit de droom geholpen zijn door de opstelling van de Republikeinen tijdens het tweede impeachmentproces van ex-president Trump. De Wijk stelt dat de gemiddelde Europeaan niet gek is en heel goed ziet wat er in de wereld aan de hand is: 'Omdat Amerika zichzelf niet kan herpakken, kan het niet meer de geloofwaardige leider zijn die samen met andere landen een vuist tegen China maakt om onze manier van leven te beschermen.'

Lees het hele artikel hier

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook voorzitter van de National Security Think Tank en columnist voor dagblad Trouw en schrijft hij maandelijks voor Energiepodium.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.