Universiteit Leiden

nl en

'Nuchtere Nederlanders zijn net als Britten vatbaar voor angst'

Onlangs protesteerden Britse vissers tegen de nadelige uitkomsten van Brexit. Het getuigt van naïviteit om te denken dat onderhuidse gevoelens van dreiging niet in Nederland spelen. Dreiging dringt burgers in het defensief en kan ook een Nexit veroorzaken.

Eva Grosfeld

Hoewel wij nuchtere Nederlanders denken rationeel te zijn, zijn we net als de Britten een proud people en vatbaar voor angst, schrijft promovenda Eva Grosfeld in een column in NRC. 'Bovendien heeft de coronacrisis onzekerheid veroorzaakt en angsten versterkt. Mensen vrezen voor hun gezondheid, financiën en leefsituatie. Ook in Nederland kunnen gevoelens van dreiging gekoppeld worden aan de EU om een anti-EU campagne succesvol te maken.'

Lees de gehele column in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.