Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger bij de NRC over de problemen van social media

Social media gebruiken we dagelijks om te kletsen, te winkelen en ideeën uit te wisselen, maar omdat ze in handen zijn van 'Big Tech', onttrekken ze zich goeddeels aan toezicht. Een aantal experts, waaronder docent Journalistiek en Nieuwe Media Peter Burger, praten bij NRC over hoe we social media weer 'van ons' kunnen maken.

De experts komen met vijf oplossingen voor dit dilemma: het opbreken van de grote bedrijven achter social media, het aanpassen van de algoritmes, betere toezicht, de bouw van publieke social media en het bevorderen van digitaal burgerschap. Burger stelt dat een goede vorm van toezicht het factchecken van desinformatie ('fake news') zou zijn. 'Facebook en Twitter moeten meer laten factchecken. Onvermijdelijk worden sociale media dan uitgevers in plaats van doorgeefluiken, zoals ze nu graag zeggen. Onvermijdelijk worden sociale media dan uitgevers in plaats van doorgeefluiken, zoals ze nu graag zeggen.'

Meer weten?

Het volledige artikel met Peter Burger is terug te lezen op de website van de NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.