Universiteit Leiden

nl en

Erwin Muller in NRC over burgermilities op straat: 'tast gezag bestuur aan'

Voetbalsupporters en boeren boden hun diensten aan bij het herstellen van de rust. Geen goed idee, zeggen experts in NRC. Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en Recht, vindt het een gevaarlijke ontwikkeling.

Na de rellen van de afgelopen dagen verschenen er zingende voetbalsupporters op de straten die 'bescherming' aanboden tegen de oproerkraaiers. Is dat wenselijk die burgerwachten? Muller zegt in het artikel de behoefte te snappen omdat zij denken dat de politie niet meer in staat is om de stad te beschermen tegen rellen en plunderingen, maar is van mening dat het gezag van politie en openbaar bestuur wordt aangetast. 'Als je dat geweldsmonopolie hebt, dan moet je ervoor zorgen dat burgers daadwerkelijk beschermd zijn. Op het moment dat ze dat niet zijn, wordt het heel ingewikkeld om te zeggen dat burgers niets zelf mogen doen', aldus Muller.

Openbare ordeprobleem

Als de supporters zich niet hadden laten wegsturen door de politie of toch een groep relschoppers had gespot had je volgens Muller een groot probleem gehad. 'Dan heb je een gigantisch openbare ordeprobleem, terwijl je dacht met veiligheid bezig te zijn.' Muller vindt niet dat de afgelopen dagen een grens is overschreden. 'De grens zou zijn als de supporters samen met de politie geweld hadden gebruikt tegen anderen', zegt hij.

Lees het hele artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.