Universiteit Leiden

nl en

Programmeren kun je eenvoudig leren

De makkelijke programmeertaal Hedy is in geen 9 maanden al meer dan 100.000 keer gebruikt. Felienne Hermans was te gast in de uitzending van het radioprogramma Science071 om er meer over te vertellen.

Programmeeronderwijs als taalonderwijs

Programmeren wordt steeds belangrijker en het liefst willen we kinderen op de basisschool al leren te programmeren. ‘Maar,’ zegt Hermans, ‘uit onderzoek aan een Amerikaanse Universiteit blijkt dat in de helft van de programma’s van studenten tussen de 18 en 20 jaar oud nog een syntaxfout zit.’ Hermans concludeert dat als zij al problemen hebben met het leren van een programmeertaal, het voor kinderen van de basisschool echt moeilijk is. Daarom besluit ze te kijken naar de manier waarop kinderen een gewone taal leren. Ze ziet dat dat in stapjes gaat: eerst de kleine letters, dan de hoofdletters, daarna pas de interpunctie. Volgens dit principe bouwt ze Hedy, een eenvoudige programmeertaal die als opstapje naar een echte programmeertaal moet dienen. In verschillende levels met een toenemende moeilijkheidsgraad leer je steeds meer regels en kom je dichterbij de echte programmeertaal. 

Wereldwijd succes

Mede door Corona is het programma al snel populair geworden. Hermans vertelt dat het bovendien een wereldwijd succes geworden is, doordat andere programmeurs Hedy naar het Spaans, Portugees en Frans vertaalden. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 programma’s gemaakt, een mijlpaal. Hermans ziet dit als een goede ontwikkeling: ‘In de wereld waarin we nu leven is het belangrijk dat kinderen iets snappen van wat er gebeurt op internet. Dus dat ze begrijpen wat er allemaal voor nodig is geweest om bijvoorbeeld een programma als Zoom op je computerscherm te krijgen.’ 

Luister het hele interview met Felienne Hermans terug op SleutelstadFM.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.