Universiteit Leiden

nl en

Carel ten Cate in Trouw over grammatica bij vogels

Trouw bespreekt het boek ‘Zo doen vogels dat’, waarin wetenschapsjournaliste Jennifer Ackerman aan de hand van diverse gedragsonderzoeken laat zien dat vogels intelligenter zijn dan algemeen wordt aangenomen. Emeritus hoogleraar Gedragsbiologie Carel ten Cate deed jarenlang onderzoek naar grammatica bij vogels.

Het artikel in Trouw haalt verschillende voorbeelden aan die Ackerman gebruikt in haar boek om te laten zien dat niets menselijks vogels vreemd is. Vogels die liegen om te kunnen paren, elkaar misleiden met taal en zelfs grammaticaregels hanteren. Gedragsbioloog Carel Ten Cate van het Instituut Biologie Leiden deed in het verleden ook onderzoek naar taal bij vogels. Zo toonde hij aan dat parkieten aan de hand van geluidreeksen een eenvoudige grammaticale regel konden afleiden, en dat gebruikten om te beoordelen of andere geluidreeksen aan die regel voldeden. Dat zou erop wijzen dat ze ‘taal’ op dezelfde manier leren als mensen. 

Ten Cate geeft in het Trouw-artikel aan dan onze taal weliswaar veel complexer is dan wat we van vogels of welke andere diergroep kennen, maar Ackermans boek laat volgens hem wel zien dat taal niet alleen aan ons deel van de evolutionaire stamboom is besteed.

Lees het artikel 'Vogels kunnen veel meer dan we denken' in Trouw.

Lees hier meer over Ten Cate's taalonderzoek bij vogels:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.