Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong bij de NOS over de Russische spionnen

Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs, bespreekt bij NOS de recente spionagezaak van twee Russische diplomaten

De twee Russische diplomaten die in Nederland jacht maakten op hightechkennis zijn recent ontmaskerd. Ook in 2018 kwam een dergelijk voorval in het nieuws toen een Russische hackaanval op het OPCW was mislukt. Toch was het hiervoor zeer ongebruikelijk om hier als Nederlandse autoriteiten zo openlijk over te communiceren, zegt Ben de Jong: ‘Vroeger werd dat achter de schermen afgehandeld en gaf Den Haag daar geen ruchtbaarheid aan. Ik denk dat het tekenend is voor de slechte betrekkingen tussen Rusland en Nederland, en het Westen in het algemeen.’

CIA

De twee spionnen zijn lid bij de Russische civiele inlichtingendienst SVR, vergelijkbaar met de Amerikaanse CIA. SVR heeft bij elke grote Russische ambassade een vestiging, net zoals de CIA dit heeft op vrijwel elke Amerikaanse ambassade.

De Jong vindt het niet bijzonder dat de spionnen het gemunt hadden op technologische bedrijven en instellingen. Al sinds de Koude Oorlog zien we nieuwe technologieën als doelwit van de Russen. De Jong: ‘Het is een van de manieren om de chronisch technologische achterstand op het Westen te compenseren.’

Lees het volledige artikel van de NOS hier

Dr. Ben de Jong is gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Voorheen was hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.