Universiteit Leiden

nl en

Joris Larik in Het Parool: ‘Wacht nog maar even met het uitreiken van de Nobelprijs aan Biden’

Joris Larik, universitair docent bij LUC, schrijft in Het Parool over de invloed van de winst van Joe Biden op de rol van de VS in de wereldpolitiek

Joe Biden, de volgende president van de Verenigde Staten, wekt grote verwachten in Europa op betere samenwerkingen. Joris Larik: “Maar voordat iemand op het idee komt uit louter opluchting ook Biden – net als bij Obama in 2009 – al vooraf een Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen, is er werk aan de winkel om eerst de schade van vier jaar buitenlands beleid onder Trump te herstellen.”

Ondanks dat de VS al langer een wisselvallige verhouding hebben met multilaterale samenwerking, was het beleid van Trump schrijnend. Hij is dan geen nieuwe oorlog begonnen, maar, zegt Larik: “Onder zijn presidentschap is de VS op het diplomatieke toneel als een olifant in de porseleinkast tekeergegaan.”

Met Biden als nieuwe president wordt de hoop gevoed bij westerse bondgenoten dat de VS weer een meer constructieve rol gaat innemen in de wereldpolitiek. Biden heeft al verschillende beloftes gedaan voor een koerscorrectie van het buitenlandbeleid. Larik: “Dat hij deze en andere stappen ook daadwerkelijk gaat zetten, daarop moeten Nederland en de EU als zelfverklaarde voorvechters van het multilateralisme aandringen, en daarop als nodig ook blijven hameren.”

“Het moet duidelijk worden dat wij Amerika pas echt weer serieus nemen als wereldmacht als het zelf de internationale samenwerking en rechtsorde serieus neemt.”

Lees hier het volledige artikel

Joris Larik is universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht. Hij is gespecialiseerd op de externe betrekkingen van de EU, rechtsvergelijking, mondiaal bestuur en de externe gevolgen van de Brexit. Zijn onderzoek werd bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Manfred Wörner Essay Award van de NAVO en de Mauro Cappelletti-prijs van het Europees Universitair Instituut voor het beste proefschrift in vergelijkend recht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.