Universiteit Leiden

nl en

Ingrid Leijten in Met het Oog op Morgen over vrijheid van meningsuiting

Op 12 november was Ingrid Leijten te horen in de uitzending van Met het Oog op Morgen van de NOS op NPO Radio 1. Daarin werd zij gevraagd een toelichting te geven op het recht op vrijheid van meningsuiting.

Dit naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer van die dag over de terreurdaad in Frankrijk en de vrijheid van meningsuiting. Daarin werd onder meer fel gediscussieerd over de petitie om belediging van de profeet strafbaar te stellen.

In het interview werd ingegaan op het belang en de werking van het recht op vrijheid van meningsuiting. Leijten lichtte toe waarom dit grondrecht een cruciale rol speelt in onze democratische samenleving, hoe het mag worden beperkt en wat de grenzen aan de mogelijkheden daartoe zijn. Ook werd stilgestaan bij de rol van de rechter en hoe die kan nagaan of beperkingen in een concreet geval zijn toegestaan.

Het interview is hier te beluisteren (vanaf 18:20, na het verslag van het debat in de Tweede Kamer).     

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.