Universiteit Leiden

nl en

Canal Cups stijgt sterk in lijst Duurzame 100 Trouw

Op 10 oktober publiceerde dagblad Trouw hun jaarlijkse lijst met de honderd meest duurzame burgerprojecten. Leidse biologen en onderzoekers Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet staan er ook dit jaar in met hun project Canal Cups. Nu zelfs hoger dan vorig jaar.

In 2019 kwam Canal Cups binnen op nummer 59 in de Duurzame 100 van Trouw. Dit jaar stijgt het Leidse duurzame initiatief flink, naar plek 27. Initiatiefnemers Auke-Florian Hiemstra (Naturalis Biodiversity Center) en Liselotte Rambonnet (Instituut Biologie Leiden) startten het project in 2018, nadat ze duizenden wegwerpbekers uit de Leidse grachten hadden gevist na afloop van Leids Ontzet op 3 oktober. Onder meer via sociale media en een tentoonstelling vroegen ze aandacht voor dit probleem, en met succes: in 2019 stapte de gemeente Leiden over op duurzame statiegeldbekers tijdens hun grootste evenement, 3 October.

Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra op een berg verzamelde plastic bekers (foto: Alexander Schippers)
Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra op een berg verzamelde plastic bekers (foto: Alexander Schippers)

Duurzame koplopers

Het mooie resultaat is niet het einde van het verhaal. Dankzij een crowdfundingsactie hebben Hiemstra en Rambonnet een vloot kano's aangeschaft, waarmee plastic uit de grachten wordt gevist. Samen met burgers brengen zij de plasticvervuiling in kaart in het project Plastic SpotterDe inspanningen van Hiemstra en Rambonnet zijn niet onopgemerkt gebleven. Beiden staan in de DJ100, de lijst van de honderd duurzaamste jonge koplopers van Nederland.

Documentaire

Benieuwd geworden naar Canal Cups? Onlangs is een documentaire over Canal Cups verschenen. 'Het verzet van Leiden tegen plastic wegwerpbekers' van Alexander Schippers brengt het project in beeld en is online te bekijken.

Canal Cups

Het verzet van Leiden tegen plastic wegwerpbekers

Bekijk de documentaire

Headerafbeelding: plastic bekers, verzameld na Leids Ontzet 2018 (foto: Alexander Schippers)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.